Ter ere van de viering van Purmer 400 jaar heeft het Waterlands Archief vier vitrines ingericht met gevarieerde onderwerpen. Er wordt ingegaan op de droogmaking, het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de vorige jubilea van de polder de Purmer en toneelvereniging Purmersteyn. Ook wordt er een doorlopende fotopresentatie gegeven en worden er films getoond. Daarnaast laten een 8-tal enthousiaste dames uit de Purmer hun kunstwerken zien, dit zijn beelden, schilderijen, foto’s en quilts. 

Het gemaal Purmer Noord met de Middentocht, ca 1972. (Waterlands Archief, foto Piet Hetjes)

Beschrijving expositie

De door het Waterlands Archief ingerichte expositie gaat in op verschillende onderwerpen. Er wordt ingegaan op de droogmaking van het Purmermeer en het drooghouden van de nieuwe polder. Verschillende bronnen brengen dit belangrijke stuk geschiedenis in beeld waaronder het in 1617 aan de steden Edam en Monnickendam verstrekte octrooi en het kavelregister. Maar ook afbeeldingen van molens en het poldergemaal ontbreken niet.

Maar ook de Tweede Wereldoorlog is een onderwerp. In de Purmer was het verzet actief. Verschillende families en hun boerderijen waren hierbij betrokken, onder andere de boerderij van de familie Ham aan de Westerweg. De illegaliteit, oorlogsschade en het oorlogsmonument worden belicht aan de hand van documenten, krantenartikelen en boeken.

Daarnaast is er op de expositie aandacht voor eerdere feesten. In 1922, 1972 en 1997 vierde de Purmer feest vanwege respectievelijk 300, 350 en 375 jaar Purmer. Aandacht voor deze herdenkingen is er in de vorm van documenten, boeken en foto’s en film.

Toneelvereniging Purmersteyn krijgt ook aandacht. De Rederijkerskamer Purmerstein werd in 1899 opgericht en was de voorloper van toneelvereniging Purmersteyn. Uit het archief van de toneelvereniging worden diverse stukken getoond, zoals foto’s, programma’s van voorstellingen en lijsten van acteurs en actrices.

Ten slotte is er een digitale presentatie over de Purmer in en rond 1988, samengesteld met behulp van de fotocollectie van Piet Hetjes en worden er films vertoond, waaronder over het jubileum van 1997.

Voor de expositie is deels gebruik gemaakt van materiaal, beschikbaar gesteld door bewoners van de Purmer, waarvoor onze dank!

Openingstijden en locatie expositie

De expositie is 4 weekenden in juni en het eerste weekend in juli geopend, op zowel de zaterdag als zondag van 14.00-16.00 uur. Tijdens de Open Dag in de Purmer, zaterdag 25 juni, is de expositie geopend van 10.00-16.00 uur. De expositie is te zien in de Purmerkerk, Westerweg 50, Purmerend. De expositie is gratis te bezoeken.